[16/6]

Chili is aan de ene kant het rijkste land van Zuid Amerika, aan de andere kant is het ook een derdewereldland.

Er zijn hele wijken, of lange stukken langs de grote weg, met heel simpele hutjes. Krotten. Toch, zegt Vincent, zijn het wel echt vier muren met een dak, niet twee muren met verder een zeil, zoals hij in Afrika gezien heeft.

Felipe woont in een prima etagewoning, maar met enkelglas en zonder centrale verwarming. De nieuwbouw van het hotel in Valdivia heeft dan wel centrale verwarming, maar die blijkt op een houtkachel gestookt te worden die Mariana draaiende moet houden.


De grote weg is over het algemeen goed onderhouden, maar er staan wel allerlei hutjes direct aan waar eten en drinken verkocht wordt. En er lopen en fietsen mensen vlak langs (een vluchtstrook is het niet te noemen), en mensen steken ook letterlijk over de snelweg over.


Er zijn heel veel kleine winkeltjes die basis artikelen verkopen, mini buurtsupers alleen dan tig in dezelfde straat. Verkopen allemaal precies hetzelfde, en ik vraag me af aan wie dan. We vermoeden dat de eigenaren het gebruiken om mee te kunnen overleven, want winst zullen ze er niet uit halen.


Vincent en ik hebben allebei een prepaid simkaart, van twee verschillende aanbieders. Voor een dunbevolkt land als Chili is de dekking erg goed. Ik heb hier vaker 4g dan in Nederland.


Er zijn veel honden op straat. Grofweg 3 categorieën: de echte straathonden die van niemand zijn zien er relatief goed uit (bijvoorbeeld beter dan in Bulgarije, observeert Vincent). Ze zijn niet gevaarlijk. Dan zijn er veel honden die behoorlijk vrij rondlopen maar wel een thuis hebben. Zoals bij het hotel in Valdivia. Maar als deze honden zichzelf buiten sluiten door het terrein te verlaten dan moeten ze de nacht daarbuiten doorbrengen. Ik vermoed dat ze, ook al zijn ze op het terrein, alsnog buiten slapen. Dit type honden is niet volledig opgevoed, en speelt bijvoorbeeld vrij wild. De laatste categorie is meer zoals de meeste honden in Nederland: opgevoed, verzorgd, aangelijnd, en slaapt vermoedelijk binnen. Er zijn minder katten, maar waarschijnlijk geldt daarvoor hetzelfde. Freya van Felipe wordt vertroeteld en blijft binnen.


De mensen zijn over het algemeen vriendelijk, de serveerders niet chagrijnig.


Gevaarlijke dieren zijn hier niet, zoals slangen en spinnen. Voor poema’s hoeven we niet bang te zijn. Lichte aardbevingen komen wel voor. En soms ook zware aardbevingen, bijbehorende tsunami's en vulkaanuitbarstingen. Daarvoor zien we bordjes voor evacuatie routes langs de weg.